29 دی 1403
logo

مرکز تحقیقات آلودگی هوا

دانشگاه علوم پزشکی تهران

  • تاریخ انتشار : 1403/05/20 - 08:11
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 117
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

شاخص کیفیت هوا (AQI)

شاخص کیفیت هوا (AQI)

 

داده های مربوط به کیفیت هوا به شاخص کیفیت هوا تبدیل می شود و اطلاعات مورد نیاز در اختیار عموم مردم قرار  می گیرد. بنابراین شاخص کیفیت هوا یک ابزار کلیدی جهت آگاهی از کیفیت هوا، نحوه  اثر آلودگی هوا بر سلامت و روش های محافظتی در برابر آلودگی هوا است. به طور کلی AQI شاخصی جهت گزارش روزانه کیفیت هوا است. این شاخص مردم را از کیفیت هوا آگاه  می سازد و اثرات سلامتی مرتبط با آن را ارایه  می کند. به عبارت دیگر AQI به اثرات سلامتی ناشی از مواجهه با هوای آلوده (ناسالم) می پردازد. AQI برای پنج آلاینده اصلی هوا یعنی ذرات معلق، دی اکسیدنیتروژن، ازن سطح زمین، منوکسیدکربن و دی اکسیدگوگرد محاسبه می شود. به منظور درک آسان، AQI به شش دسته طبقه بندی شده است که هر دسته را به سطوح مختلف سلامت انسان مربوط می سازد؛

این شش دسته به شرح ذیل است:

  1. خوب (Good): میزان AQI در این حالت بین 0 و 50 است. در این شرایط کیفیت هوا رضایت بخش و دارای ریسک ناچیز و یا فاقد ریسک برای سلامتی است. این حالت را با رنگ سبز نشان  می دهند. در کشور ما به هوایی که دارای چنین کیفیتی است "پاک" گفته می شود که این عبارت فاقد پشتوانه علمی و منطقی است و همان عبارت «خوب» برای توصیف این کیفیت مناسب است.
  2. متوسط (Moderate): میزان AQI در این حالت بین 51 تا 100 است .کیفیت هوا در این شرایط قابل قبول است؛ اگرچه آلودگی در این سطح ممکن است برای تعداد بسیار کمی از افراد با ملاحظات بهداشتی خاص همراه باشد. در این شرایط افرادی که نسبت به ذرات معلق، دی اکسید نیتروژن و ازن حساسیت ویژه ای دارند ممکن است علائم تنفسی در آن ها مشاهده شود. این حالت را با رنگ زرد نشان  می دهند. در کشور ما به هوایی که دارای چنین کیفیتی است «سالم» گفته می شود که این عبارت فاقد پشتوانه علمی و منطقی است و همان عبارت «متوسط» برای توصیف این کیفیت مناسب است.
  3.  ناسالم برای گروه های حساس (Unhealthy for sensitive groups): میزان AQI در این حالت بین 101 و 151 است. بعضی از افراد گروه های حساس در این شرایط ممکن است اثرات بهداشتی منتسب به آلودگی هوا را تجربه کنند اما عموم مردم تحت تأثیر قرار  نمی گیرند. این حالت را با رنگ نارنجی نشان  می دهند.
  4. ناسالم (Unhealthy): میزان AQI در این حالت بین 151 و 200 است. در این شرایط هر فردی ممکن است اثرات بهداشتی منتسب به آلودگی هوا را تجربه کند. اعضای گروه های حساس بیش از سایرین اثرات جدی را بر سلامت خود تجربه  می کنند. این حالت را با رنگ قرمز نشان  می دهند .
  5. خیلی ناسالم (Very unhealthy): در این حالت AQI بین 201 تا 300 قرار دارد و هشداری برای سلامتی به حساب می آید و بدین معنی است که در این شرایط هر کسی ممکن است اثرات جدی بهداشتی منتسب به آلودگی هوا را تجربه کند. این حالت را به رنگ بنفش نشان  می دهند.
  6. خطرناک (AQI :(Hazardous در این وضعیت از 300 بالاتر است و اخطاری جدی برای سلامت انسان است. در این وضعیت تمام افراد جامعه تحت تأثیر اثرات بهداشتی جدی منتسب به آلودگی هوا قرار می گیرند. این حالت را با رنگ خرمایی نشان  می دهند.

 

ارتباط شاخص کیفیت هوا با سطح اهمیت بهداشتی و رنگ های متناظر با آن در جدول ذیل آمده است.

 

جدول ارتباط شاخص کیفیت هوا با سطح اهمیت بهداشتی و رنگ های متناظر با آن.

رنگها

سطح اهمیت بهداشتی

شاخص کیفیت هوا

و با رنگ زیر نمایش می دهیم: 

کیفیت هوا را این گونه توصیف می کنیم: 

وقتی که شاخص کیفیت هوا در گستره زیر است: 

سبز

خوب

50 - 0

زرد

متوسط

100  50

نارنجی

ناسالم برای گروه های حساس

150 - 100

قرمز

ناسالم

200  150

بنفش

خیلی ناسالم

300 - 200

خرمایی

خطرناک

بالاتر از 300

  • گروه خبری : آموزش,دانستنیها و مطالب آموزشی
  • کد خبر : 273643
کلمات کلیدی
فائزه ایزدپناه
تهیه کننده:

فائزه ایزدپناه

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

ارسال نظر

نظر خود را وارد نمایید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *
متن مورد نظر خود را جستجو کنید
تنظیمات پس زمینه